Премиерът Кирил Петков се е срещнал във Вашингнон със съветника на президента

...
Премиерът Кирил Петков се е срещнал във Вашингнон със съветника на президента
Коментари Харесай

Виктория Нюланд и съветник на Байдън се срещнаха с Петков във Вашингтон

Премиерът Кирил Петков  се е срещнал във Вашингнон със съветника на президента Джо Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан , както и с помощник-държавния секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Виктория Нюланд. Това излиза наяве от публично известие на Министерски съвет. От фрагментите се вижда, че двамата го одобряват на стълбите. 

Според държавната пресслужба е получена мощна поддръжка за напъните на България в битката с корупцията по време на срещите на Кирил Петков  в Държавния департамент на Съединени американски щати във Вашингтон. Българският министър председател е запознал в елементи високопоставените си домакини от американското държавно управление с ограниченията на кабинета за премахване на корупцията, както и с действителните стъпки за осъществяване на правосъдна промяна, настояват още от Министерски съвет.

Акцент в първите диалози на премиера са били също дейностите на българското държавно управление, с които да бъде обезпечена енергийната самостоятелност на България и диверсификация. Премиерът изтъкнал напъните на кабинета да бъдат открити дълготрайни решения за страната ни, които да дават сигурност и непоклатимост, след едностранното преустановяване на доставките на газ от страна на „ Газпром “. Петков подчертал и върху евентуалните благоприятни условия в тази посока и смисъла на интернационално съдействие, и по-специално със Съединени американски щати , по енергийните тематики.

От американска страна е приветствана също поддръжката на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков удостоверил безапелационната българска позиция във връзка с съветската експанзия. Министър-председателят отбелязал още филантропичната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна. 

В Държавния департамент на Съединени американски щати министър председателят Кирил Петков се е срещнал с основния консултант по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на Съединени американски щати Виктория Нюланд , както и с координатора по политиката на глобите Джим О‘Браян, изяснява още пресслужбата. 

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков е посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където беседва със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

В рамките на визитата си във Вашингтон министър председателят Петков следва да организира още диалози в Конгреса и в Световната банка. В столицата на Съединени американски щати министър председателят е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на защитата Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР